Κατηγορίες
Projects 2003-2022

Πολυκατοικία στο Μαρούσι


Πολυκατοικία στο Μαρούσι

Η πολυκατοικία κτίσθηκε σε ένα γωνιακό οικόπεδο με εμβαδό 1.445m² πλησίον των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (του σημερινού μετρό).

Η μεγάλη πρασιά βάθους 16m, η τοποθέτηση του κτηρίου στην υψηλότερη δυνατή στάθμη, μαζί με τους μεγάλους προβόλους των 4,80m περίπου και τις πρισματικές ζαρντινιέρες στην όψη για την ανάκλαση του ήχου, έχουν στόχο τον περιορισμό του θορύβου από τα διερχόμενα τραίνα.

Η εφαρμογή καννάβου 1,20m έδωσε τη δυνατότητα αυξομείωσης του εμβαδού των διαμερισμάτων κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Ο τυπικός όροφος περιλαμβάνει δύο μεγάλα διαμερίσματα στην κύρια όψη, που έχει τον καλύτερο προσανατολισμό και θέα προς την Πεντέλη, ενώ δύο μικρά τυπικά διαμερίσματα τοποθετήθηκαν πίσω. Ο μεγάλος κοινόχρηστος διάδρομος είχε σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποιήση των εσωτερικών διαδρόμων των διαμερισμάτων.

Ο σκελετός του κτηρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αφέθηκε εξωτερικά ανεπίχριστος και βάφτηκε σε γκρι ανοικτό χρώμα. Οι τοίχοι πλήρωσης είναι από λευκά, συμπαγή τούβλα, όπου προστατεύονται από τους εξώστες.
Οι υπόλοιποι τοίχοι είναι σοβατισμένοι και βαμμένοι σε γκρι σκούρο χρώμα.

Στο διαφοροποιημένο διαμέρισμα του Δ’ ορόφου τα δάπεδα μέσα και έξω στρώθηκαν με καφέ κεραμικά πλακίδια, ενώ τα πατώματα των υπνοδωματιών, η εσωτερική κλίμακα που οδηγεί στο δώμα, καθώς και τα ξύλινα διαχωριστικά κουζίνας-τραπεζαρίας και τραπεζαρίας-καθιστικού κατασκευάσθηκαν από ξυλεία pitch pine. Τα εσωτερικά κουφώματα είναι πρεσσαριστά και βάφτηκαν σε καφέ- μαύρο χρώμα. Οι οροφές και οι τοίχοι σπατουλαρίστηκαν και βάφτηκαν με λευκό χρώμα. Το τζάκι, στη συνέχεια του μεγάλου γωνιακού εξώστη, κατασκευάσθηκε με λευκά πυρότουβλα και η φούσκα του, από μαύρη λαμαρίνα, έχει αναρτηθεί από την οροφή με συρματόσχοινα.

Το έργο αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Θέματα Χώρου + Τεχνών (τεύχος 14, 1983) και αναφέρεται στο βιβλίο Αναγνώσεις της Μεταπολεμικής Ελληνικής Αριτεκτονικής του Πάνου Τσακόπουλου (δημοσιευμένο το 2014) και στην καλοκαιρινή έκδοση της εφημερίδας ‘Η Καθημερινή’ Κατοικίες σε προάστια (2023).

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη κατασκευής:
Τάκης Εξαρχόπουλος

Στατική μελέτη:
Γεράσιμος Έρτσος

Επιφάνεια οικοπέδου: 1.445m²
Επιφάνεια κτηρίου: 1.200m²

(εξαιρουμένου του υπογείου)

Ολοκλήρωση κατασκευής: 1979